Universální řešení pro odvětrávané fasády

Je to již dvacet let, kdy se začal používat universální nosný systém pro odvětrávané fasády Spidi z produkce firmy Slavonia Wien. Také jeho nová verze Spidi max si za posledních pár let získala své místo na evropském trhu.

 

Zajímavým vývojem prošel za poslední desetiletí i český trh fasád, takže dnes je prakticky nemožné najít zajímavý projekt, na kterém by chyběla odvětrávaná fasáda. Ve srovnání se světem, zejména se sousedy z Německa a Rakouska, však u nás zaostává použití odvětrávaných fasád v bytové výstavbě, a to zejména při sanacích a rekonstrukcích panelových domů. Přitom zde je toto řešení z dlouhodobého hlediska ve všech směrech jednoznačně výhodnější. Dokladem mohou být statisíce čtverečních metrů odvětraných fasád realizovaných od počátku devadesátých let při sanacích panelových domů v sousedním Německu.

U nás však bohužel převládá u bytových objektů použití kontaktního systému zateplení, který je v pořizovacích nákladech cenově výhodnější, ale po posouzení všech hledisek (životnost, možnost oprav) pak jednoznačně vychází ekonomicky výhodněji fasáda odvětraná, a to jak u novostaveb tak zejména u sanací panelových objektů. Zatím však platí, že investoři jen neradi sahají hlouběji do kapes, i když ti, co si to umějí spočítat již pochopili. Náš trh je však mladý a jeho ekonomická síla roste a tak má svá nejlepší léta teprve před sebou.

Přesto již existují zajímavé realizace i v bytové výstavbě - např. OS Na Dolinách v Praze 4 (stavba roku 2003), BD Podolská v Praze 4 (fasády z Rheinzinku), OS Palouk IV v Praze (obklad z Cembonitu) nebo fasáda BD Bajkonurská na Jižním městě v Praze (5 000 m2 z Max desek, která je největší odvětranou fasádou na bytovém objektu v ČR. Při realizaci těchto i mnoha dalších zajímavých projektů byl použit systém Spidi nebo Spidi Max.

Výhodou systému Spidi a Spidi max je universálnost jeho použití pro všechny typy obkladových materiálů (keramika, kov, velkoformátové desky, sklo, dřevo, přírodní kámen či plast) a podkladů (beton, zdivo, ocelová konstrukce). Dále pak možnost volby vlastního materiálu profilů a kotev (ALU, ALZn nebo nerez) a zejména variabilita vyložení od 50 do 300 mm.

Součástí dodávky universálního nosného systému Spidi a Spidi max je zpracování možných variant řešení, včetně cen, výpisu materiálu a potřebných detailů. K bezplatnému servisu patří také příprava prováděcí dokumentace, kladečských plánů a pohledových studií navržených řešení, pomoc s výběrem materiálů a příprava modelů a vzorků fasád.

Ing. Michal Němeček

ISODOM, a. s.