Odvětrávané fasády na počátku 3. tisíciletí ve znamení kovu a velkoformátových desek

Po překonání recese na konci minulého tisíciletí začalo to nové množstvím kvalitních a zajímavých stavebních projektů, pro které bylo typické použití zavěšené odvětrávané fasády. 

Ve srovnání s minulým obdobím se však výrazně změnil obkladový materiál, a místo keramiky a kamene se začal prosazovat kovový obklad (Alucobond, Rheinzink, VM zinc, TeCu Patina, hliníkové lamely a vlnitý plech) nebo velkoformátové desky (Cembonit, Max, Trespa, Cetris) v kombinaci se sklem nebo ostatními výše uvedenými materiály. 

Pro nás bylo podstatné, že drtivá většina projektů byla realizována s universální nosnou konstrukcí SPIDI nebo SPIDImax vyráběnou naší mateřskou firmou Slavonia Wien GmbH. Rádi bychom vás s přehledem těch nejzajímavějších realizací na tomto prostoru stručně seznámili.

 

Fasády s kovovým obkladem 

Mezi nejzajímavější projekty posledních let patří i objekt DIAMOND POINT v Praze, kde byl jako obklad na nosné hliníkové konstrukci SPIDImax použit hliníkový obklad z materiálu Reynobond (5500 m2). 

Dalším nepřehlédnutelným projektem je právě dokončený objekt River Diamond (2400 m2) v Praze 8, kde je mimo jiných i velmi neobvyklý obklad z předem patinovaného měděného plechu s obchodním názvem TECU patina, připevněného na podkladní konstrukci tvořenou roštem SPIDImax a deskami CETRIS. 

Se stejným materiálem je provedena i další zajímavá fasáda na objektu BD Zemanka (800 m2) v Praze 4 z roku 2005, která je namontována na prkenné bednění a vertikální systém SPIDImax. 

Hned o pár stovek metrů dále jsou další kovové fasády, tentokrát z materiálu Rheinzink – BD Podolská (1400 m2) a neméně zdařilý BD Na Dolinách (900 m2) - stavba roku 2004. Další stavba roku, tentokrát 2005 - ŘLP Jeneč (5000 m2), má obvodový plášť z hliníkových lamel Hunter Douglas v kombinaci s vlnitým plechem, zavěšených pomocí systému SPIDI. 

Oblíbeným materiálem architektů je v poslední době i již výše zmíněný Rheinzink, a tak není divu, že se objevil i na fasádě OS Nová Liboc (3000 m2) v Praze 6 z roku 2006, kde je fasáda horních pater z rheinzinkových lamel na systému SPIDI. 

 

Fasády s velkoformátovými deskami 

Renesanci prožívá již bezazbestový Eternit (Cembonit, Glasal) a další velkoformátové desky jako Trespa, Max nebo Cetris. V roce 2003 byla namontována dosud plochou největší fasáda z desek Cembonit FDA na systém SPIDI na výškovém objektu ČSÚ (7500 m2) v Praze 10 u stanice metra Skalka. 

Dokončen byl v loňském roce i BD Jeremenkova (2000 m2) na Praze 4 s fasádou z desek Max imitujících dřevo nebo ze stejného materiálu provedená fasáda na objektu Nestlé u Vltavy v Praze 4 Modřanech. 

V letošním roce jsme dokončili fasádu objektu River Diamond, kde kromě výše zmíněné mědi jsou použity i barevné desky Max a přírodní kámen. 

Jinak je nejčastěji používaným obkladovým materiálem Cembonit, se kterým se můžeme setkat na OS Poseidon (2000 m2) v Mladé Boleslavi, OS Palouk III (2400 m2) v Praze 10, na ZŠ Radotín (1500 m2) v Praze 5 nebo ZŠ Na Líše (3000 m2) v Praze 4.

Častým jevem je i kombinace různých obkladových materiálů jako na další stavbě roku - FN Hradec Králové (2000 m2), kde se můžeme setkat jak s Trespou, vlnitým hliníkovým plechem nebo keramickým obkladem Keratwin a to vše namontováno na universálním nosném systému pro odvětrané fasády SPIDI. 

V poslední době se pak začíná prosazovat jako obkladový materiál i dřevo (většinou se jedná o tropické dřeviny nebo tepelně upravené materiály ze Skandinávie – např. Thermowood), jako na projektu Císařka (800 m2) na Praze 5 a dalších. 

A ještě pár slov na závěr, to abychom keramickým obkladům nekřivdili, tak jsme právě dokončili fasádu centrály firmy UNIQA (3200 m2) na Praze 6 s keramickým obkladem Keratwin od firmy Buchtal na hliníkovém systému SPIDImax a rovněž objekt ČHMÚ (800 m2) v Plzni nebo novostavba Nemocnice Domažlice (2000 m2) se stejným obkladem patří také k těm, co zaujmou. 

Zavěšené fasády jsou zkrátka to pravé a jaký obklad zvolíte, to už necháme na Vás. Jen v případě, že by jste se neuměli rozhodnout nebo potřebovali poradit, tak budete vědět, kam se obrátit o radu nebo pomoc. 


Ing. Michal Němeček 
ISODOM