Masivní dubová prkna pro historické prostory kláštera

V Praze na Malé Straně byla realizována zajímavá kompletní rekonstrukce kláštera České provincie řádu sv. Augustina u kostela sv. Tomáše. Historické objekty bývalého kláštera se vrátily augustiniánům ve zdevastovaném stavu. Architektonický návrh rekonstrukce byl z Atelieru AMA s.r.o., arch. Jindřicha Synka, který velmi zajímavě navrhl vnitřní prostory kláštera, tak aby mohly sloužit účelu řádu a byly využitelné i pro aktivity farnosti sv. Tomáše. Celá rekonstrukce se odehrála pod přísným dohledem Památkového ústavu, při rekonstrukci byla odhalena řada historických částí, které musely být respektovány.  

Klášterní část tvoří západní křídlo s osmi pokoji pro členy řádu a prostory pro denní pobyt s refektářem – jídelnou, kuchyní a kaplí. Přímo sousedí severní křídlo s pěti pokoji pro hosty a navazuje zahradní křídlo se čtyřmi pokoji pro hosty a ubytovnou. V přízemí všech částí jsou větší prostory pro akce farnosti – učebna, sál se zázemím, knihovna a obslužná, servisní část.

Požadavkem architekta byla masivní dubová podlahová prkna. Investorem a architektem byla vybrána a památkáři odsouhlasena masivní dubová podlahová prkna v úpravě Chateau. Pro refektář a kapli byla vybrána masivní dubová podlahová prkna Chateau šířky 17 cm, s povrchovou úpravou tvrdými voskovými oleji v odstínu 3004 – hnědá tmavá. Tato místa jsou hlavním denním prostorem kláštera. Jedná se o poměrně velké místnosti, kde zvolená šířka podlahových prken zdůrazňuje jejich historický význam.

Pro pokoje ve všech částech byla vybrána masivní podlahová prkna v úpravě Chateau šířky 10 cm, s povrchovou úpravou tvrdými voskovými oleji v odstínu 3011 – třešeň světlá. Zvolený rozměr se jevil jako velmi zajímavý z ekonomických důvodů, investor byl spokojen i s jeho estetickým dojmem, odstín světlé třešně byl zvolen pro svůj hřejivý dojem.

Dodavatelem podlah byla firma ISODOM a. s., která při realizaci spolupracovala s firmou Filip s. r. o. Firma ISODOM a. s. též koordinovala spolupráci s GD stavby; jednalo se o velmi náročnou realizaci vzhledem k tvrdým termínům, koordinaci s ostatními dodavateli dokončujících prací a problémům, které s sebou přináší realizace ostře sledované rekonstrukce s důrazem na detail. Výsledek ale předčil očekávání, použití masivních dubových podlahových prken s povrchovou úpravou v historickém objektu bylo tou správnou volbou.

 

Objekt: klášter České provincie řádu sv. Augustina, Praha Podlahoviny: masivní dubové podlahy v provedení Chateau Výrobce dubových podlah: ESCO CZ Production, s.r.o. Dodavatel podlahovin: ISODOM a.s. Fakta

 

ESCO CZ PRODUCTION s.r.o. 387 31 Radomyšl 267 tel.: 383 411 211 fax: 383 411 210 e-mail: info@escopodlahy.cz www.escopodlahy.cz www.isodom.cz